Spoedgevallen Operaties Registratie en chippen Dier verloren/gevonden Reizen Vlooienproblematiek Verbandzorg  Wat moet en kan je doen als je dier weggelopen is, of als je er een gevonden hebt?

Dier verloren?

Als een hond weggelopen is, is dit gewoonlijk duidelijk. Bij een kat hoef je je niet steeds direct zorgen te maken. Die verdwijnen dikwijls, zeker in de kattentijd of in stresssituaties, voor langere tijd en komen dan enkele dagen tot weken later doodgemoedereerd terug hun plaats opeisen.

Een hond ga je best zo snel mogelijk zoeken, die hebben de gewoonte om steeds verder weg te dolen, een kat zoek je best als het wat rustig is. Weggelopen dieren zijn meestal verschrikt en geven geen kik, reken dus niet op gemauw of geblaf. Je kan een kat proberen lokken met eten. Is je hond tijdens de wandeling weggelopen, laat dan een kledingstuk met je geur achter op de plaats waar hij wegliep. De kans bestaat dat hij daar nadien op je zal wachten of toch in de buurt blijft.

Verwittig de lokale politie. Een gevonden dier moet verplicht aangegeven worden, hetzij door de vinder, hetzij door diegene die het dier opvangt. Zij weten gewoonlijk ook te melden wie er lokaal instaat voor de opvang van gevonden dieren.

Contacteer de opvangcentra in de buurt, een lijst vind je onderaan. Er zijn ook verschillende sites die gratis info plaatsen over gevonden en verloren dieren, bv.: Binnenbeest

Hang briefjes uit op openbare plaatsen (supermarkt, glascontainer, bakker, dierenarts...) met beschrijving, contactgegevens (best in de vorm van afscheurstrookjes) en best een foto.

Dier gevonden?

Je brengt het dier het best zo snel mogelijk naar het opvangcentrum in je buurt. Informeer eventueel bij de plaatselijke politie of gemeente wie er in jouw streek voor de opvang instaat. Het opvangcentrum controleert de identificatie en zorgt voor de verdere afwikkeling en aangifte.

Ook als het dier gewond is, neemt u best eerst contact op met een opvangcentrum of politie. Als ze zich zelf niet ontfermen over het dier, dan geven ze dikwijls de toestemming om het dier op kosten van de gemeente te laten verzorgen.

Plaatselijke adressen

Voor Puurs en omgeving geldt de volgende regeling:
Aangifte politie: wijkpost 03/890 76 00
Hoofdpost Bornem: 03/293 2222

Opvang Puurs, Bornem, Sint-Amands
Dierenwereldkruis
Heidestraat 201
Sint-Amands
052/25 66 60

Opvang omgeving Londerzeel
Van Emlo
Zavelstraat 25
Breendonk
052/30 45 59

Doodgereden dieren Puurs (geen eigen dieren)
Technische Dienst
03/890 76 36

Voor vogels, egels en wilde dieren:
Vogelopvangcentrum Malderen
Boeksheide 51
Malderen
052/33 64 10

Gevonden duiven met ringnummer:
070/233.013