Spoedgevallen Operaties Registratie en chippen Dier verloren/gevonden Reizen Vlooienproblematiek Verbandzorg  
Met uw dier naar het buitenland

Wenst u uw dier mee te nemen op vakantie, of vertrekt u voor langere tijd naar het buitenland en neemt u uw huisgenoot mee, informeer u dan goed over de voorwaarden en formaliteiten die hieraan verbonden zijn. Deze kunnen verschillen van land tot land.

Enkele algemene wettelijke verplichtingen:

- Vanaf oktober 2004 moeten alle honden, katten en fretten die de grens van een EU-lidstaat overschrijden, vergezeld zijn van een Europees paspoort. Dit is gekoppeld aan een leesbare identificatie van uw huisdier (chip- of tatouagenummer) en bevat naast de gegevens van uw huisdier ook die van de eigenaar. Hierin worden de vaccinatiegegevens vermeld. Er zijn ook pagina’s voorzien voor een gezondheidsverklaring, resultaten van bloedonderzoek en gegevens over verplichte antiparasitaire behandelingen.

- Vanaf juli 2011 is reizen enkel mogelijk wanneer uw huisdier gechipt is, een tatoeage alleen volstaat niet meer!

- Een vaccinatie tegen hondsdolheid is steeds verplicht. Deze is, afhankelijk van het vaccin, binnen de Europese Unie tot 3 jaar geldig. Bij een primovaccin of de eerste maal dat uw huisdier gevaccineerd wordt voor hondsdolheid, moet dit ook steeds minstens 3 weken van tevoren gegeven worden. De titerbepaling die vroeger vereist was voor landen zoals Noorwegen, Malta of UK zijn sinds januari 2012 niet meer nodig.

- Indien u afreist naar Ierland, Finland, Noorwegen, Malta of Verenigd koninkrijk moet uw huisdier behandeld worden tegen de vossenlintworm (Echinococcus). Dit moet ten vroegste 120 uur en ten laatste 24 uur voor aankomst. Uw dierenarts moet dus datum en uur van toediening noteren in het Europees paspoort. Voor Zweden is dit niet meer verplicht vanaf 1 januari 2012.
- U neemt best ook maatregelen tegen andere parasieten vooraleer u op reis vertrekt, zeker indien uw reisbestemming een ‘risicogebied’ is. Deze parasieten fungeren dikwijls als overdrager van een aantal gevaarlijke ziekteverwekkers. Waar deze risicogebieden zich vroeger vooral in het zuiden situeerden, zien we nu toch ook al bepaalde tekensoorten en muggen tot aan onze grenzen oprukken. Hiernaast ziet u een kaart van Europa en het verspreidingsgebied van zandvliegjes, teken en de hartworm. Informeer gerust welke bescherming u best toepast.

- Bij reizen met het vliegtuig of de trein informeert u zich best bij de betrokken maatschappij naar de voorwaarden en de kosten voor het transport. Zeker bij vliegreizen is het zaak goed op voorhand contact op te nemen en afspraken te maken. Bij de meeste maatschappijen wordt er een beperkt aantal kleine honden aan boord toegelaten, de rest vliegt in het vrachtruim.

Voor langere autoreizen test u best uit of uw hond geen last heeft van wagenziekte, waarvoor u eventueel aangepaste medicatie kan geven. Sommige dieren worden zeer onrustig door alle voorbereidingen of bij langere autoritten, hier kan een pheromoonspray of indien nodig een anti-stress of kalmeermiddel uitkomst bieden.

Geef uw dier niet teveel voeding kort voor het vertrek en stop regelmatig onderweg voor een drink- en wandelpauze. Uw dier is geen stuk bagage en moet over de nodige bewegingsvrijheid beschikken tijdens het transport. Al moet dit wel in alle veiligheid gebeuren, zowel voor u als voor uw hond. In de meeste landen is het daarom wettelijk verplicht uw hond vastgemaakt te vervoeren, in een bench of met hondengordel. Omdat uw hond of kat zijn warmte enkel kwijt kan via hijgen is hij zeer gevoelig voor oververhitting: zorg dat de binnentemperatuur niet oploopt en laat hem zeker nooit onbeheerd achter in de wagen.

Meer informatie per land kan je terugvinden op DogsIncluded