Spoedgevallen Operaties Registratie en chippen Dier verloren/gevonden Reizen Vlooienproblematiek Verbandzorg  


Vlooienproblematiek

Eens het buiten opnieuw wat warmer weer wordt, zien we vaak dat de vlooienpopulaties explosief kunnen toenemen. Het is een misverstand te denken dat men in de koudere maanden veilig is voor deze problematiek, daar vlooien ook 's winters in de verwarmde huizen perfect kunnen aarden. Het is dan ook zeer belangrijk gedurende het hele jaar uw huisdier hiertegen te beschermen.
 • Ei-fase
  Een vrouwtje legt tijdens haar leven ongeveer 2000 eitjes. EÚn vrouwelijke vlo kan per dag tot 50 eitjes leggen. Deze eitjes blijven geringe tijd op de vacht kleven. Vrij snel vallen de eitjes van uw huisdier af en komen ze overal waar het dier rondloopt terecht. Rust- en ligplaatsen van het dier zijn de plaatsen bij uitstek om eitjes terug te vinden. Binnen twee tot vijf dagen komen de eitjes uit.

 • Larf-fase
  Nadat de eitjes zijn uitgekomen, kruipen de larven naar donkere en vochtige plekjes. Daar leven ze van "vlooienafval" - overblijfselen van het gedeeltelijk al verteerde bloed van uw huisdier (de 'vlooienpoepjes') en ander organisch materiaal. De larven groeien, vervellen twee keer en vormen vervolgens een cocon en worden dan poppen.

 • Pop-fase
  Onvolgroeide vlooien ontwikkelen zich in de cocon tot volgroeide vlooien in ongeveer 8 tot 9 dagen. Deze volgroeide vlooien wachten in hun cocon op uw huisdier of op uzelf om uit te komen. Dit kan variŰren van enkele dagen tot soms bijna een jaar. In deze fase is de vlo zeer moeilijk te bestrijden.

 • Volwassen fase
  Volgroeide vlooien zijn vanuit hun cocon gevoelig voor warmte, trillingen en uitgeademde CO2. Ze weten hierdoor wanneer een potentiŰle gastheer in de buurt is. De volgroeide vlo verlaat snel zijn cocon, springt op een gastheer, zoekt een andere vlo om mee te paren en zo begint de gehele levenscyclus weer opnieuw.
  (Bron: Merial)

Wat veel mensen niet weten, is dat het grootste deel van de levensyclus van de vlo zich buiten het huisdier afspeelt. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. Eitjes, larven en de poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit hem dus vooral in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden, zowel binnen als buiten. Zoals men kan zien in onderstaande piramide, zijn de zichtbare vlooien enkel het topje van de ijsberg. Dit maakt duidelijk dat in geval van een vlooienprobleem het niet voldoende is om enkel uw huisdier te behandelen maar ook uw omgeving.Vlooien zijn bloedzuigende parasieten die voor heel wat ongemakken kunnen zorgen bij onze huisdieren:

 • Jeuk: Vlooienbeten zijn erg pijnlijk, soms zie je een hond of kat plots zichzelf bijten of springen ze ineens op. Het speeksel dat vrijkomt bij de beet geeft jeuk en irritatie waardoor uw huisdier gaat krabben en bijten.

 • Vlooienallergie: Heel wat honden en katten zijn allergisch voor het speeksel van de vlo. Zij kunnen zichzelf door de hardnekkige jeuk soms tot bloedens toe verwonden. Zo'n allergie is vaak gepaard met ontsteking, korsten en kaalheid op de huid. Vlooienbestrijding is bij deze dieren minstens even belangrijk maar is vaak niet voldoende. Meestal worden hiervoor corticostero´den gebruikt.

 • Wormen: De vlo is een tussengastheer van de lintworm, bij het opeten van een besmet volwassen exemplaar kan uw huisdier zich op deze manier besmetten. Op dezelfde manier kunnen ook kinderen zich besmetten. Het is dus aangeraden bij een vlooienplaag tegelijkertijd te ontwormen.

Vlooienpreventie en -bestrijding

Te vaak en te snel wordt er foutief verondersteld dat huisdieren resistent worden voor bepaalde producten. Onderzoek wijst aan dat de grootste oorzaak van een falende vlooienbestrijding meestal een menselijke fout is, dit door een combinatie van een verkeerde frequentie en verkeerde toepassing van het product.

5 gouden tips voor een correcte behandeling:

1. Gebruik een effectief Ún veilig product
Wij werken onder andere met volgende produkten: Frontline® Combo, Prac-tic®, Seresto®, ...

2. Behandel preventief
Wij adviseren gedurende het hele jaar door uw huisdier te behandelen.

3. Behandel alle dieren op dezelfde dag met de juiste dosis en met de juiste frequentie

4. Vergeet de leefomgeving niet, vraag naar een aangepaste behandeling.

5. Behandel op de juiste manier:
- Aanbrengen tussen de schouderbladen waar het dier zich niet kan likken
- De haren opzij strijken zodat de huid zichtbaar wordt
- Pipet volledig leegdrukken op de huid, let er op dat de vloeistof niet terug wordt gezogen in de pipet!
- Niet inmasseren!


Gebruik van Frontline® Spray

Ter behandeling van besmetting met vlooien bij hond en kat en ter behandeling en preventie van besmetting met teken bij de hond.

 • Gebruik het juiste aantal verstuivingen zodat de hele vacht bevochtigd wordt. Raadpleeg de bijsluiter voor de correcte dosering.
 • Nadien het product inwrijven met handschoenen.
 • Laten drogen, niet afdrogen.
 • Vergeet de kop en poten niet.
 • Breng op de kop aan met een doekje.(Bron Merial)