Vaccinatie Kastratie Sterilisatie Diabetes Huidproblematiek Orthopedie Tandheelkunde  Sterilisatie
Wil men de terminologie juist toepassen, spreekt men ook bij een teefje van kastratie. Een sterilisatie houdt enkel het afbinden van de eileiders in, hiermee zou de hormoonproductie niet stoppen. Men moet dus de eileiders verwijderen wil men de hormoonproductie volledig doen stoppen. Omdat men in de volksmond toch voornamelijk praat over de sterilisatie van een teefje gaan we dat hier verder zo bespreken.
Medisch gezien is het steriliseren van uw teefje ten zeerste aan te raden. Zonder sterilisatie heeft uw hond nl. veel meer kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren. Dit en nog andere voordelen leggen we hieronder even uit.

Voordelen van een sterilisatie
 • Sterk verminderde kans op melkkliertumoren: indien u uw hond laat steriliseren voor de eerste loopsheid is de kans op latere ontwikkeling van melkkliertumoren haast nihil. Na een eerste loopsheid heb je 7% kans en wacht je nog meerdere loopsheden af heb je meteen 25% kans op melkkliertumoren: dit is één hond op vier! Dit wil niet zeggen dat het geen zin meer heeft om op latere leeftijd te steriliseren. Mammatumoren staan namelijk onder invloed van oestrogenen en deze verdwijnen na sterilisatie.

 • Geen loopsheden meer: een hormonaal actieve hond wordt tweemaal per jaar loops, dit gaat vaak samen met bloedverlies, een onaangename geur en extra aandacht voor opdringerige reuen.

 • Geen schijndracht meer: dit kan voorkomen na elke loopsheid en geeft dezelfde symptomen als een echte dracht. De teef wordt aanhankelijk, zeurderig en flauw. Soms krijgt ze nestdrang en gaat ze knuffels of ander speelgoed verdedigen alsof het pups zijn. Het helpt de hond niet om dit gedrag aan te moedigen of te bemoederen. Men kan best speeltjes en knuffels verstoppen en haar afleiden met bv. wandelen. In de meeste gevallen gaat dit gedrag vanzelf weer over na twee tot vier weken. Soms gebeurt het dat zelfs de melkproductie op gang komt: in dat geval komt u best wel even langs voor medicamenteuze behandeling ter voorkoming van melkklierontsteking of mastitis.

 • Voorkomen van een baarmoederontsteking: de pyometra of ontsteking van de baarmoeder is een levensbedreigende conditie die geregeld voorkomt bij oudere, niet-gesteriliseerde teven.

 • Minder kans op het ontwikkelen van suikerziekte

Nadelen van een sterilisatie
 • Gevoeliger voor gewichtstoename:
  het kan helpen om meteen na de operatie de hoeveelheid van de voeding van uw hond met 30% te minderen.

 • Verandering van vachtstructuur bij sommige rassen

 • Urine-incontinentie: zelden komt het voor dat gesteriliseerde teven, meestal jaren na de operatie, minder controle krijgen over de blaas. Dit uit zich meestal in onwillekeurig urineverlies tijdens rust en is in bijna alle gevallen perfect te behandelen met medicatie.

  Uiteraard is het belangrijk u goed te informeren over deze ingreep: wij beantwoorden graag uw vragen of twijfels. In het algemeen wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. Wij adviseren dan ook te steriliseren op een jonge leeftijd.