Vaccinatie Kastratie Sterilisatie Diabetes Huidproblematiek Orthopedie Tandheelkunde  Tandverzorging bij de hond

Het gebit van de hond is doorheen de jaren een belangrijkere rol gaan spelen. Helaas worden deze problemen nog te vaak onderschat. Onze huisdieren kunnen namelijk niet zeggen dat ze pijn hebben in de mond. Op die manier worden mondproblemen vaak te laat opgemerkt. Het is dan ook erg belangrijk dat u als eigenaar het gebit van uw huisdier met regelmaat verzorgt en controleert.

Het gebit van de jonge hond

Algemeen genomen zijn er weinig tandproblemen bij de opgroeiende hond. Tijdens de consultatie wordt het gebit standaard gecontroleerd op mogelijke afwijkingen.

Het melkgebit van een pup zou volledig moeten zijn op de leeftijd van twee maanden. Het wisselen hiervan gebeurt rond de leeftijd van vier tot zes maanden. Soms gebeurt het dat een melktand blijft vastzitten, men spreekt dan van een persisterende melktand. Deze kan ervoor zorgen dat de blijvende tand een afwijkende stand krijgt. Als eigenaar merk je dan op dat er ťťn of meerdere tanden 'dubbel' staan. Indien nodig kunnen deze melktanden chirurgisch verwijderd worden.

Als pup kan je de hond laten wennen aan een tandenborstel. Wanneer men de tanden dagelijks kan poetsen, is dit nog altijd de beste manier van tandhygiŽne. Andere hulpmiddelen vind je onderaan terug.

Het gebit van de volwassen hond

Het blijvend gebit is volledig aanwezig rond de leeftijd van zeven maanden. Dit moet een heel hondenleven meegaan, dus dient men dit goed te onderhouden. Meestal kom je als eigenaar met de klacht dat de hond een stinkende adem heeft. Dit is bijna altijd te wijten aan achterblijvende voedselresten, tandplak of tandsteen.

Wanneer je niet met regelmaat het gebit van je hond onderhoudt, bestaat de kans dat er zich tandplak zal vormen. Dit bestaat uit slijmen, voedselresten en bacteriŽn die een laagje op de tanden vormen. Deze ophoping van bacteriŽn kan ervoor zorgen dat er zich een ontsteking in het tandvlees (gingivitis) vormt. Als het dier op dat moment een professionele tandreiniging krijgt, kan het gebit zich nog volledig herstellen.

Soms gebeurt het dat je als eigenaar het ontstoken tandvlees niet opgemerkt hebt. Vergevorderd ontstoken tandvlees wordt paradontitis genoemd. Naast rood en ontstoken, kan het tandvlees opzwellen of zich juist gaan terugtrekken. Tanden en kiezen kunnen los gaan staan en er komt een onaangename geur uit de bek. Paradontitis is zeer pijnlijk voor de hond en dient dan ook behandeld te worden.

Moeilijker wordt het wanneer tandsteen onder invloed van speeksel zich gaat verkalken tot tandsteen. Het geeft een verhoogde kans op gingivitis en paradontitis. In geval van tandsteen is het te laat om de tanden zelf nog proper te krijgen: dit kan enkel verwijderd worden door mechanische reiniging onder verdoving.

Onderhoud en controleer het gebit van uw hond dus regelmatig om erger te voorkomen!

Hulpmiddelen voor een optimale tandhygiŽne bij ons te verkrijgen:

  • Orozyme tandverzorgingset
  • Orozyme enzymatische kauwstrips
  • Orozyme Bucco-Fresh
  • Orozyme Rf2 smakelijke sticks
  • Virbac Vet Aquadent
  • Hills t/d voeding