Vaccinatie Kastratie Sterilisatie Diabetes Huidproblematiek Orthopedie Tandheelkunde  Huidproblemen zijn een veel voorkomende aandoening bij honden. Hier zijn verschillende oorzaken voor, zoals de aanwezigheid van parasieten, schimmelinfecties, bacteriŰle infecties en/of allergieŰn. Onderstaande verschijnselen kunnen wijzen op een dergelijk probleem:

 • Jeuk: krabben, bijten, likken, rollen, schuren langs muren, schudden met de kop,..
 • Haaruitval of kale plekken
 • Droge of vette vacht: puistjes, schilfers,..
 • Roodheid of verkleuring van de vacht
 • Wondjes door krabben of bijten

Het is erg belangrijk dat we de oorzaak van het huidprobleem achterhalen. Omdat er heel wat mogelijke oorzaken zijn, is het niet altijd eenvoudig om snel een gerichte oplossing te vinden. Toch is het nodig dit probleem goed op te volgen want jeuk vermindert de levenskwaliteit van uw hond drastisch. Wacht daarom niet te lang met het raadplegen van uw dierenarts.

We bespreken kort enkele mogelijke oorzaken van een huidprobleem:

 • Parasieten

 • Vlooien
  Vlooien zijn in veel gevallen de oorzaak van jeuk bij de hond. Omdat men niet altijd daadwerkelijk vlooien ziet bij een vlooienprobleem, is het als eigenaar mogelijk om dit te missen. Wanneer de vlo bijt, kan dit erg pijnlijk zijn. Soms kan men de hond bij zo'n beet plotseling zien opspringen. Naast het krabben en bijten, kan je een vlooienbesmetting ook herkennen bij het spreiden van de vacht: vele zwarte puntjes tussen de haren wijzen op de ontlasting van de vlooien.
  We zien in de praktijk dat heel wat honden allergisch zijn voor het speeksel van de vlo. Deze dieren krabben en bijten zichzelf tot bloedens toe. EÚn enkele vlooienbeet kan genoeg zijn om een allergische huidreactie te veroorzaken en/of in stand te houden.
  Meer informatie omtrent de vlooienproblematiek en de preventie hiervan, kan je hier lezen.

 • Oorschurft
  Oormijten zijn veel voorkomende parasieten die zich in de gehoorgang van de hond nestelen. Het komt voornamelijk voor bij jonge dieren. Symptomen die wijzen op oorschurft zijn erg schudden met de kop, krabben aan de oren, een grote hoeveelheid donkerbruine oorsmeer en sterk ruikende oren. Na het grondig reinigen van de oren, dient men te behandelen met een antiparasitair middel.
  Oorschurft is erg besmettelijk, controleer en behandel alle dieren in huis. (honden en katten)

 • Demodicosis
  Demodex canis is een schurftmijt die tot de normale huidflora van de hond behoort. Een huidprobleem zal zich dan ook pas stellen wanneer het aantal demodexmijten abnormaal stijgt. Integenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is deze aandoening niet besmettelijk.
  Men ziet Demodicosis in twee vormen:
  - de lokale vorm: milde vorm met kale plekken op de kop, rond de ogen en op de poten, niet altijd gepaard met jeuk
  - de algemene vorm: uitgebreide kaalheid, huidontstekingen, erge jeuk, mogelijk opgezette lymfeklieren
  Demodicose vraagt een langdurige en effectieve anti-parasitaire behandeling wil men dit huidprobleem overwinnen. Vaak zien we bij deze honden ook secundaire huidinfecties, deze worden behandeld met antibiotica.

 • ScabiŰs of schurftmijt
  ScabiŰs, veroorzaakt door de sarcoptesmijt, is een zeer besmettelijke huidaandoening welke intense jeuk met zich meebrengt. Deze mijten graven als het ware gangetjes in de huid, wat een overgevoeligheidsreactie veroorzaakt. Ook de mens kan besmet raken door deze mijt. We zien bij de honden dat voornamelijk de buik, de poten en de oren aangetast zijn. De anti-parasitaire behandeling wordt tevens gecombineerd met antibiotica in geval van een secundaire huidontsteking.

 • Cheyletiella of vachtmijt
  Ook al zien we de vachtmijt voornamelijk bij jonge dieren, deze kan ook bij oudere dieren voorkomen. De mijt leeft op het huidoppervlak tussen de haren van hond. De parasiet is zowel direct als indirect erg besmettelijk voor hond, kat als mens. Op enkele beten na, is deze mijt onschuldig voor de mens.
  Symptomen bij de hond zijn initieel een doffe vacht met roos, veel losse haren. Later ziet men dat de huid vol schilfers gaat zitten, er is mogelijk haarverlies en er kan jeuk optreden. Cheyletiella is makkelijk te behandelen met anti-parasitaire middelen. Ook hier geldt dat alle dieren in huis dienen tegelijk behandeld te worden.

 • Schimmels
  Huidschimmel is een zeer besmettelijke infectie die men voornamelijk ziet bij jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand. Het klinische beeld kan sterk variŰren: naast de zogenaamde symptoomloze dragers, zien we ook het dier met de klassieke ronde schilferige kale plekken op de huid met opstaande haren en korstjes. De huid is ge´rriteerd tot ontstoken, al heeft de hond niet in alle gevallen last van jeuk.

  Zonder behandeling kan de schimmelinfectie zich uitbreiden over het hele lichaam. Voor een effectieve behandeling dient het dier herhaaldelijk gewassen te worden met een schimmeldodend product. We raden aan het dier tot zes keer te wassen, telkens met een periode van vier dagen tussen. Reinig terwijl ook de omgeving waar uw hond verblijft. In sommige gevallen kan het nodig zijn om ook de andere dieren in huis te behandelen.

 • Gisten
  Malassezia is een gist die tot de normale huidflora van de hond kan gerekend worden. Wanneer er door onderliggende oorzaken een verstoring komt in het afweersysteem van de huid, kan deze gist de overhand krijgen. Een overgroei van Malassezia gisten geeft volgende klachten: roodheid, ontsteking, typische ranzige geur en een vettig aanvoelende huid. Via microscopisch onderzoek is deze gist makkelijk op te sporen. Na het behandelen van de primaire oorzaak, kan men de hond met een geschikte shampoo behandelen tegen de gistinfectie.

 • Voedselallergie
  Soms gebeurt het dat uw hond overgevoeligheidsreacties krijgt tegen bepaalde stoffen in zijn voeding. Meestal is een bepaald type eiwit hiervan de oorzaak. Dit kan zich uiten in zowel dermatologische (jeuk, rode huid) als gastro-intestinale klachten (braken, diarree).
  Voedselallergie vraagt enige tijd om uit te maken of dit de werkelijke oorzaak is van het huidprobleem. Wij werken hiervoor met een hypo-allergene voeding die als eliminatiedieet kan gebruikt worden in geval van een mogelijke voedselallergie. Na vier Ó zes weken uitsluitend deze voeding te geven, kan men al dan niet beterschap zien in het allergiebeeld. Wanneer dit zo is, is het zeer belangrijk dat uw hond geen andere soort voeding meer toegediend krijgt. In de meeste gevallen dient men deze voeding dan ook levenslang door te geven, wil men niet hervallen in dezelfde problemen. Om toch eens te kunnen afwisselen, hebben wij ook hypo-allergene koekjes of hypo-allergeen natvoer.

 • Atopie
  Atopische dermatitis is een (erfelijke) allergie voor bepaalde allergenen (bv. graspollen, huisstofmijt, stuifmeel..) die worden ingeademd of via de huid opgenomen. Vaak zijn de klachten seizoensgebonden, maar ze kunnen ook het hele jaar door problemen geven. Bij 75% van de atopische honden ziet men dat de klachten beginnen tussen het eerste en het derde levensjaar. Atopie is moeilijk vast te stellen, de diagnose wordt gesteld door andere oorzaken (parasieten, voedselallergie) uit te sluiten.
  Een belangrijk symptoom bij atopie is jeuk, die zich uit door schuren met de kop, overmatig likken en bijten aan de poten, oksels en lies. Het ziektebeeld kan hierdoor verergeren en er kunnen kale plekken en huidontstekingen ontstaan. Verder gaat de atopie een roodheid en schilfering van de huid veroorzaken. Ook (chronische) oorontstekingen zijn vaak een belangrijk onderdeel van de klachten.
  Via een allergie test kunnen we aantonen voor welke allergenen uw hond specifiek allergisch is. Aan de hand van dit resultaat wordt een immuuntherapie opgestart. Doordat de causale allergenen regelmatig ge´njecteerd worden bij de hond, zal er hyposensibilisatie optreden. Op deze manier proberen we het allergiebeeld onder controle te houden.

 • Hormonale oorzaken
  Onder de hormonale huidaandoeningen zijn de twee belangrijkste oorzaken:
 • Hypothyreo´die: een slecht werkende schildklier. Vaak zien we een slomere, dik geworden hond met symmetrisch kale flanken.
 • Ziekte van Cushing: voornamelijk bij oudere honden, de hond krijgt een typisch dun behaarde vacht en perkamentachtige huid.