Vaccinatie Kastratie Tandproblemen Voedingsinformatie  
Konijnen zijn sociale dieren, vaak worden ze per twee of met meerdere tegelijk gehouden. Om het gezegde tegen te gaan, is het dan ook belangrijk aan geboortebeperking te doen wanneer men konijnen gaat samenzetten. Daarnaast is het soms ook noodzakelijk wil men rammen bij mekaar gaan zetten. Kastratie verandert de hormoonhuishouding en tempert dominant gedrag zoals grommen, bijten en stampen.

Bij konijnen wordt geboortebeperking meestal bekomen door de kastratie van het mannelijk konijn, de rammelaar. Het is een kleine ingreep die doorgaans onder gasanaesthesie wordt uitgevoerd, dit is de veiligste methode voor deze diersoort. Na het afbinden van de zaadstreng en zijn bloedvaten worden de testikels weggenomen.

Afhankelijk van het ras en de grootte van het konijn worden de rammelaars geslachtsrijp tussen de leeftijd van 3-8 maanden. Meestal kan er vanaf de leeftijd van 5-6 maanden gekastreerd worden.

Konijnen hoeven NIET nuchter te zijn voor een operatie. Integendeel, het stilleggen van de darmen is levensgevaarlijk voor een konijn. Eens zij hier ontwaken, krijgen zij ook van ons al wat voeder.

Belangrijke tip: Gekastreerde rammelaars zijn niet meteen onvruchtbaar! Hou paartjes minimum vier weken uiteen!