Vaccinatie Kastratie Tandproblemen Voedingsinformatie  
Het gebit van een konijn verschilt volledig van dat van een hond of kat. En van de grote verschillen is dat de tanden van een konijn blijven doorgroeien. Het is erg belangrijk dat een konijn de juiste voeding krijgt, zodat het proces van groei en slijtage gelijk kan verlopen.
De twee belangrijkste oorzaken van tandproblemen bij konijnen zijn:
  • Verkeerde voeding
  • Malocclusie of verkeerde stand van de tanden
Verkeerde voeding

Zoals eerder vermeld, is een juiste voeding ontzettend belangrijk om tandproblemen te vermijden. Zo zijn hooi en groentes onmisbaar voor het konijn, ze zorgen voor een goede spijsvertering en ze zijn van groot belang voor de slijtage van de snijtanden en kiezen. Het kauwen van hooi en groentes zorgt ervoor dat tandoppervlakken over elkaar gaan schuren waardoor ze afslijten. Bij brokvoeding hoeven ze bijna niet te kauwen, vandaar dat hier een dagelijks maximum op wordt gezet. Een ander nadeel is dat een dergelijk rantsoen een hoog energiegehalte bevat, het vermindert de duur en intensiteit van het kauwen en werkt aldus tandproblemen in de hand.

Malocclusie

Afwijkingen van snijtanden en kiezen kunnen aangeboren zijn, maar ook op latere leeftijd door trauma ontstaan. Zo'n afwijking zal er voor zorgen dat tegenoverliggende tanden elkaar voldoende gaan raken. Hierdoor is er onvoldoende slijtage en groeien de voortanden gewoon door tot de typische olifantentanden. Ongelijke tandslijtage van de kiezen zorgt voor scherpe tandpunten die de tong en wang kunnen traumatiseren. Hierdoor gaan konijnen minder tot niet meer eten. Een verminderde eetlust zorgt er dan weer voor dat het maagdarmstelsel trager gaan werken waardoor de dieren zich nog slechter gaan voelen, nog minder eten en vaak snel sterven.

Let dus op bij magere konijnen, het probleem ligt vaak bij de tanden!